Twee pabo-studenten in het gras!

Twee pabo-studenten in het gras!

maandag 3 november 2014

Beeldende vorming les 5: Monument der wachtende - boetseren

Reflectie & Feedback

Beeldende vorming les 4: De Bozbezbozzel - ruimtelijke constructie

Reflectie

Beeldende vorming les 3: Narren, dwazen en halve zolen - zacht masker

Reflectie


Beeldende vorming les 1: Stadpark in herfstsferen - schilderopdracht

Reflectie


Scèneplan drama

                                                                                    
1.  Een belangrijke boodschap of levensmotto bij het thema feest:
Voor mij is feest het bij elkaar komen van vrienden en familie en samen iets vieren. Wat ik zo belangrijk vind aan feest, is dat je het samen doet en je het alleen samen gezellig kan maken. Alleen een feestje vieren is tenslotte niet zo gezellig. Het draait dus vooral om het bij elkaar brengen van mensen. Mijn phrase that pays luidt als volgt: Familie en vrienden bij elkaar, dat is waar een feest om draait.

2. Bijpassende bron:
Het boek Hoera, er komt een kindje bij!, geschreven door Marianne Busser en Ron Schröder.




3. Verschillende invalshoeken:


Bron 

Het boek: Hoera, er komt een kindje bij!, geschreven door Marianne Busser en Ron Schröder
Inhoud
De moeder van Daantje is in verwachting van een baby’tje. Daantje is dolgelukkig wanneer hij dit hoort. Als zijn zusje eenmaal geboren is, blijkt het toch niet helemaal te zijn zoals Daantje verwacht had. Is een klein zusje dan toch niet zo leuk? Gelukkig komt hij er al snel achter dat zijn papa en mama evenveel van hem én zijn zusje houden.
The phrase that pays 

Familie en vrienden bij elkaar, dat is waar een feest om draait.
Droom
Daantje droomt dat hij een nieuw broertje of zusje krijgt en is dolgelukkig als zijn mama dit aan hem vertelt, tot dat hij wakker wordt…
Fantasie


Daantje wil zo graag een nieuw broertje of zusje, dat hij met zijn vriendjes en vriendinnetjes ‘vader en moedertje’ gaat spelen. Ze spelen dat hij een zusje krijgt en hij op de peuterspeelzaal beschuit met muisjes uitdeelt.
Dans (nonverbaal)


De kinderen bedenken een dansje om te vieren dat Daantje een nieuw zusje heeft. Ze dansen en springen in het rond.
Astronomisch


De buik van mama wordt als maar groter en groter… Daantje weet daarom dat mama al bijna een nieuwe baby krijgt. Dat is toch wel heel erg spannend!
Religieus
Het is natuurlijk wel heel erg spannend dat mama een in verwachting is van een nieuwe baby, mama verteld Daantje dat er ook wel eens dingen mis kunnen gaan… Daarom bidden ze samen voor het slapen gaan tot God; dat haar zoontje of dochter en zijn broertje of zusje, gezond ter wereld mag komen.
Spannend /eng
Daantje is reuze enthousiast over zijn aanstaande broertje of zusje. Maar stiekem vind hij het ook wel heel erg spannend, als dat allemaal maar goed gaat…

Geen goede afloop

De mama van Daantje is al acht maanden zwanger, en moet over ongeveer een maand bevallen. Maar dan gaat het mis: mama krijgt ineens buikkrampen die zo erg zijn, dat ze naar het ziekenhuis moet. Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen blijkt dat er iets mis is met het baby’tje… 

Onverwacht
Daantje is super trots op zijn zusje en vindt haar heel erg lief. Toch lijkt er iets niet te kloppen… Waarom geven mama en papa mij nu opeens minder aandacht? Houden ze niet meer van mij? 
                                      
Muziek


Na de geboorte van Daantje’s zusje, zingen ze met de hele peuterspeelzaal een lied om het te vieren.

Eigen
Invalshoek:
Economisch

Om te vieren dat er een nieuwe baby is geboren, koopt mama beschuit met muisjes, zodat Daantje dit op de peuterspeelzaal aan de juffen en alle kinderen kan uitdelen.





















































4. Het idee dat mij het meest aanspreekt:

Droom:           Daantje droomt dat hij een nieuw broertje of zusje krijgt en is dolgelukkig als zijn mama dit aan hem vertelt, tot dat hij wakker wordt…

5.  Het verhaal:

Daantje wil heel graag een broertje of zusje. Op een nacht droomt Daantje dat zijn mama zwanger is van een nieuwe baby. Mama komt naar Daantje toe en zegt: “Daantje heb jij mijn dikke buik gezien?” Mama vertelt dat er binnenkort een kindje bij komt. Daantje is blij verast en springt in het rond! Maar, Daantje moet beloven dat hij het aan niemand zal vertellen.
Samen met mama kijkt Daantje of ze nog spullen voor de aanstaande babykamer kunnen vinden. Daantje mag papa ook helpen met het schilderen van de babykamer; want voordat de kamer geschilderd kan worden, moet eerst het behang eraf. Samen maken in één dag de hele babykamer af. Als mama thuis komt is ze heel blij en trots en ze geeft Daantje en papa een dikke knuffel.
Een paar weken later is het dan eindelijk zover; mama is bevallen, van een meisje! Daantje is ontzettend blij en mag meteen trakteren op de peuterspeelzaal. Daantje is zo trots op zijn nieuwe zusje, dat hij al zijn vriendjes en vriendinnetje uitnodigt om zijn nieuwe zusje te ontmoeten. Daantje en zijn vriendjes rennen snel naar huis. Eenmaal thuis aangekomen gaan ze heel voorzichtig en stil naar de kamer van zijn zusje. Daantje legt zijn hand op de deurklink, maar op dat moment voelt hij een hand op zijn schouder… Daantje wordt wakker terwijl mama zachtjes zegt: “Goede morgen lieve Daantje, kom we gaan naar school. “ Teleurgesteld kleed Daantje zich aan…